När möbelprojekten krånglar och lim och spik är ivägen

Alltså, ibland funderar jag hur jag lyckas. Den här gången gällde det alltså fåtöljen jag tog med mig på möbelrenoveringskursen. Den här som påminde om en variant av en Alvar Aalto fåtölj med gung i. Det som jag trodde skulle vara lite svårt pga hur tyget var ihopsytt. Mh mm.

Inte riktigt då, det visade sig att hela fåtöljen var ihoplimmad, som om det redan från början var tänkt att bara vara en engångsfåtölj. Och det tog ett tag innan vi fattade varför det inte gick att få bort ”gungramen”, alltså fötterna och armstöden sitter ju ihop som en träram som ger fåtöljen ett skönt gung. Undersidan av fåtöljen fanns det ju skruvar så det var ju lätt, men armstöden då. Vi letade skruvar, tänkte att den kanske var satt med träskruv eller nåt för fastlimmad kunde den ju bara inte vara. Man kunde ju inte vara så dum när de gjorde den att de klädde framsidan, spände tyget medan man satte i armstöden, spikade ihop bakstycket/skivan och sen fäste tyget sist. Jag menar, hallå. Idiotiskt.

Men jodå, så var det. Så för att kunna klä av stolen slutade det med att vi fick bryta loss armstöden. Det ena gick sönder lite men det går att limma. Vid det här laget var jag osäker om jag skulle fortsätta eller slänga allt på tippen. Men det var ju timmar kvar på lektionen så det var bara att testa och se än att sitta och rulla tummarna. Dra ur spik i massor (har aldrig sett så mycket spik i en fotölj, sån helvetes träningsvärk jag fick i näven efter den där tången) och bända lite så fick jag till slut av ryggen. Den var också fastlimmad som ett extra plus.

Sen var det bara att slita loss allt i sitsen också, sadelgjorden och resårerna var så skruttiga att det var bara att slita bort allt och börja från början. Tog inget kort på det sista men den blev en ynka liten ram kvar bara. Det som var lite kul, och som jag sparat, är att säckväven som satt ovanpå resårerna är en återvänd säck: ”Fine granulated […]. Made in Czechoslovakia. 8? per 100kg”. Av en hundrakilos säck socker antagligen.

Jag testar och ser vad det bli, men det känns inte som om jag kommer att lägga ut några större pengar på flashigt tyg och sånt på den här. Grundkvalitén gjorde mig inte direkt överlycklig och det känns inte som om det är värt det. Men den är bekväm och jag lär mig ju saker hela tiden så det ska ändå bli spännande att se vad det blir när det blir klart.