att få fart på vattenradiatorer när de varit avstängda över sommaren

Kom hem till ett fortfarande kallt hus, så efter jag fuskat med middagen och köpt med mig hämtpizza hem så blev det dags att försöka få fart på elementen. Grejen är att imorse blev jag sen till jobbet då jag efter att ha vaknat i ett hus med knappoa 17C började lufta elementen och troddde att det skulle vara lika enkelt som förra hösten. Men så icket. Hade jag tänkt ett steg till i morgontröttheten hade jag förstått att efter bytet av termostat på elementet i källaren och totalt tömt system för ca en månad sen, att det inte var så ”bara”.

 

luftning av elementen
luftning av elementen

Jag började som vanligt att lufta elementen med ”nyckeln” och gick mina varv i huset, element efter element. Men fast det väste och slutade, utan vatten och efter en vända till så pyste samma element igen en massa luft till det blev tyst men fortfarande inget vatten. Det var liksom först då jag kom ihåg att kolla nivån på hur mycket tryck vattenberedaren skickar ut till elementen, rörmokaren hade ju fyllt systemet efter han bytt termostat men eftersom jag aldrig luftade systemet då så kanske det behövdes fyllas på igen. Minsann.

Men så enkelt är det ju aldrig. Hade fortfarande tre element stenkalla. Suck. Då var det bara att plocka fram verktygen då…

Först, bra verktyg att ha: polygrip och en skruvmejsel (eller nåt annat) med ett lite gummiaktigt svampigt handtag.

polygrip och skruvmejsel
polygrip och skruvmejsel

Skruva elementet så öppet som möjligt, dvs på varmaste.

vattenburen värme via radiator(element)
vattenburen värme via radiator(element)

Använd polygripen och skruva loss termostaten.

polygripen in action
polygripen in action

Ta av termostaten

ta bort termostaten
ta bort termostaten

På den här bilden syns det tydligt att den lilla … pluppen har ärgat fast. Den sticker ut pyttelite, sitter fast och därmed släpper den inte igenom vatten. Den ska fjädra när den fungerar som den ska och dessutom sticka ut mer till att börja med.

se den lilla "pluppen"
se den lilla ”pluppen”

Man kan använda en hammare om man vill men jag brukar använda polygripens bredsida att banka försiktigt med tills ”pluppen” lossnar. På det här elementet hade jag tur, den lossnade och fjädrade direkt. Man här ett litet klick och framför allt när vattnet börjar rinna till i elementet med ett susande.

lossnad "plupp"
lossnad ”plupp”

Har man inte sådan tur, utan att den är lös och går och drar ut utan problem men fjädrar inte? Då är den fortfarande inte som den ska. Det är då det här mjuka/gummiaktiga handtaget med giv i som hjälper. Pressar man med det, till och från och kanske man behöver banka lite emellanåt (det lär man sig, på känn) så känner man att det börjar bli tryck i den att det börjar fjädra. Likaväl här att man hör när det susar vatten i elementet.

pumpa den lilla "pluppen" med skruvmejselns handtag
pumpa den lilla ”pluppen” med skruvmejselns handtag

Nu har jag alla element igång och eftersom jag tog mig en evighet att skriva detta så känner jag redan att det inte alls är lika kallt längre \0/

2 thoughts on “att få fart på vattenradiatorer när de varit avstängda över sommaren

  1. Haha, om inte annat så lär man sig fort av ren självbevarelsedrift ;D

    Tänkte lika bra jag skriver ut sådana här saker lite tydligare ifall någon letar, har sett att en av de saker som folk Googlar på och hamnar på min blogg är hur man byter kontakt/sockerbit 🙂

Kommentarer inaktiverade.