Att renovera en Emma fotölj…

#1 fixat resårbotten

Jag har ju gått på kurs nu i vår, tapetserarkurs vilket är att man lär sig hur man renoverar möbler. Tänkte jag skulle försöka skriva ner allt jag gjort på en liten Emma fotölj som jag fått av lillebrors sambo. Tack igen! För den var så himla kul att jobba med och blev såååå fin. Det här inlägget kommer att bli jättelångt så ni får klicka på läs mer för att se alla bilder med allt tillhörande svammel.

Första lektionen var i princip att riva bort hela sitsen på stolen (man sparar tyget på ryggen eftersom enklare att spara det till det är dags att jobba med den biten istället för att riva hela stolen). Tyget slängdes och böset plockades ur, och sen dammsuga botten för att se vad som kan räddas och vad som måste göras om. Som tur var så var så behövdes inte hela resårhuset rivas. Resårerna sitter fast i 3×3 mönster i botten av stolen och sedan är binder man ner dem för att få den fina spända sitsen. De tre resårerna i mitten var bara at plocka ur för att komma åt sadelgjorden i botten och stärka den med ett till band, men jag behövde iaf inte plocka bort och göra en helt ny sadelgjordsbotten.

#2 inzoomat på knutarna och resårerna

Efter att ha spikat fast sadelgjorden, placerade man ut resårerna (de ska vändas klockvis i ett visst mönster i förhållande till de andra resårerna) och sydde fast dem i sadelgjorden med en enormisk nål och snöre snarare än tråd.

Sen börjar man med snöret på ovansidan och binder fast resårerna. Inte det lättaste kan jag säga *skratt*. Jag glömde konstant hur man skulle vira snöret för att det skulle löpa fint när man sedan drog åt och fäste det. En rad gick bra, sen när det var dags för nästa så …umm hur var det nu igen. Och som alltid när man är ovan med fingrarna, att konstant dra snöre vid fingertoppsleden, hahah aj. Sen som syns på bilden så fäster man med möbelspik. Jättestolt över mig själv att jag kunde och att jag hann allt det på 1 lektion \0/ Men självklart så fick man mycket hjälp av läraren. Supertack till pallin.nu

#3 kroll-stoppad sits

Nästa lektion var det dags för stoppningen. Då börjar man först med att spänna ett luftigt stycke av juteväv/säckväv över resårbotten. Spikar fast det i kanterna och syr fast det i resårerna. Sen lägger man på kroll och fyller ut ett jämt lager så tjockt som man tror man vill ha det. Sen spänner man över ett nytt lager med juteväv/säckväv fast mer tättslagen väv, och syr sedan med en jättelång nål rakt igenom botten för att få ihop sitsen. Svårt att förklara men kanske bilden nedan hjälper lite.

#4 domestiken över taglet, sitsen är i princip klar.

Sen var det dags för att fylla på med tagel i nästa lager och sen spänna domestik över hela stoppningen. Det där spännandet var inte alltid det lättaste för man fick hela tiden spänna efter. Tur man hade luftdriven häftpistol att använda. Hur sjutton man klarade sig med spik och hammare går över mitt huvud. Nu kunde man ju fästa med ena handen och spänna med andra.

På den där #4 bilden ser ni även nya tyget, så den är tagen bra mycket senare. Efter att man gjort sitsen så är det dags för ryggen. Slita bort tyget, se om det gick att återanvända stoppningen och det gick finfint den här gången. Spänna domestik över, sen att tunt lager av vanlig vadd och sen det spännande att måtta det nya tyget. Vi, dvs Alf, sydde på maskin de smådelar som går över.. armstöden eller vad man ska kalla de små pluttarna så att man hade sen ett helt stycke att stänna över ryggen. Först med nålar, kolla att allt sitter rakt och jämnt och sedan fäster man det på riktigt med häftpistolen.

#5 ryggen på baksidan av stolen

Måste då säga att där behövde jag hjälp, man har inte så stor bit att jobba med, det ska räcka till över allt och får inte dras snett. Och inga veck får det bli över den svängda ryggen och längst ut på … det är inga riktiga öron på den här stolen men svängd är den ju.

#6 syr fast snodden utanpå min smygsöm

Sen efter det är rakt och snyggt är det dags för sitsen igen, ett lager tunt vadd här också emellan och sen klipper man till sitsen och nålar först, för att sedan spänna efter och fästa den med häftpistolen också. Självklart kolla att mönstepassningen sitter snyggt. Efter det så är det dags för det roliga att smygsy fast nederkanten på sitsen. Ni ser på bild #3 – den biten som är i trä ska täckas av tyg den också. Ett lager vadd mellan träet och tyget dock. Smygsöm gör med en böjd nål, som ett C ungefär och man syr stygn som man sedan spänner efter och då ska de försvinna in i tyget och det ska vara rakt. Hah! Inte det lättaste att få det rakt och snyggt på första försöket, när inte Alf såg så drog jag upp tråden och gjorde om. Det är liksom ett skäl att jag valde träslöjd istället för sy;P Men det blev helt ok till slut. Jag har lite svårt att släppa att allt inte kan bli perfekt på första försöket. Nu hade jag tur att det skulle sys på en snodd utanpå min söm i alla fall så jag hade mig något att gömma bakom 😀

Man ser även mitt fina blåmärke på tumnageln, slå sig på tummen gör ONT som alla vet. Faaaaaan.

#7 klar med snodden, och knappar beredda att sys fast

Sen var det dags för knappar innan man satte på ryggen eftersom knapparna ska ju sys fast rakt igenom och fästas på baksidan. Lättare att fästa dem än jag trodde, få 3 knappar rakt i rad var desto svårare. Linjal till trots.

Efter knapparna var klara var det bara att fästa den stora biten hård papp som satt som skydd över stolsryggen. Ett lager vadd utanpå och sen var det då dags att fästa ryggen. Nu började jag bli lite nervös för här skulle det inte vara någon snodd så jag hade inget att gömma mig bakom, och hela ryggen ska ju smygsys fast i framsidan. Ack!

Men det gick rätt så bra ändå. Några omtag blev det, jag backade ett par stygn. Men det var sista lektionen dessutom och då blir det dessutom tidspress dvs mindre tid att ”jolla” sig på.  Men det gick, jag blev klar!

#8 fastnålat och smygsöm pågående
#9 stolen är klar och hemma! Taget i biblioteket med blixt
#10 stolen är klar och hemma! Taget i biblioteket utan blixt

4 thoughts on “Att renovera en Emma fotölj…

  1. Den är helt fantastiskt fin!! Du är så duktig att det är inte klokt! Är du inte stolt över dig själv? Det ska du vara. Mycket, mycket fin!

  2. Men shit vad du är duktig! Vad fin den blev. Känner en plötslig rush av inspiration att också gå en sån kurs. Hittar ofta fina stolar på second hand butiken som skulle behöva kläs om. Kramis!

Kommentarer inaktiverade.