Det är sånt här man drömmer att KB ska komma ikapp med

Härom dagen skrev New York Times om att New York Public Library har lagt ut över 180 000 trycksaker som har åldrats förbi copyright-rättigheter och är nu tillgängliga för alla. Amsterdams Rijksmusem gjorde något liknande 2012 och på en föreläsning hörde jag om Nederländernas Kungliga Bibliotek som scannat in mägder av deras sparade litteratur till digitaliserade öppna arkiv. Språkförbistringen till trots så är menyerna på engelska. Som highlights och digital resources.

We ♥ the Public Domain!

Happy new year! We just kicked things up a notch with expanded access to more than 180K out-of-copyright items in our NYPL Digital Collections, releasing high-res assets, data, and more. No fees, no permissions, no restrictions.  Learn more about the release (including our new Remix Residency)!
~ http://www.nypl.org/research/collections/digital-collections/public-domain

Tänk om detta fanns här i Sverige. Nu är det väl så att KB håller på för fullt med olika digitaliseringsprojekt, men vi är inte riktigt på samma nivå än 😉

Den som är intresserad av kartor vet väl redan om att detta finns på NYPL redan 2014? Man läsa mer om open access kartor här. Fast jag måste säga att KB/Stockholmskällan har ju gjort ett intressant jobb med sina kartor.

nypl.digitalcollections.510d47da-ef41-a3d9-e040-e00a18064a99.001.w