Filmtips: dokumentären Rubble Kings

På min Instagram har jag blivit ganska duktig på att posta när jag sett eller läst något jag gillar. Och det är det som är så kul sen, att titta bakåt & se vad som är med & vad man glömt. Synd bara att min instagram är såpass ny att det är knappt 1år än.

Men, till saken. Har just sett Rubble Kings på Netflix. Jag har helt snöat in på dokumentärer på sistone. Jag som knappt ens vet vad hiphop är (hårdrock/metal är min genre, ok) funderade ett bra tag på om den här filmen kunde vara intressant för mig. Jag menar, jag har aldrig hört talas om DJ Kool Herc, Red Alert, Jazzy Jay. Ghetto Boys. Zulu Nation.

Netflix sammanfattar handlingen så här: I 1970-talets New York bidrog en osannolik grupp unga människor till att skapa lugn och ro på de gängkontrollerade gatorna med hjälp av en ny subkultur: hiphop.

Men det var intressant. Till stor del för mig att det var lite specifik hiphop, utan mer att musiken dyker upp i slutet som ett nytt kapitel.

Flera recensenter tyckte att filmen kunde ha fördjupat sig mer men för en som knappt vet mer än Hollywoodversionen av Bronx & Harlem så var det väldigt intressant. Om förändringar i USA & New York som ledde till så nergådda bostadsområden att gäng blev ett resultat av fattigdom, ilska, rasism & hopplöshet. Som ett klipp sade: ”Ever heard of the troubled 60s?  Yeah, it gave rise to the violent 70s.” Martin Luther King & JFK dödades, man rev stora delar av södra Bronx för att göra motorväg, butiker flyttade, vita, rika & medelklassen som kunde flytta följde efter. Fastighetsägare som hellre brände sina hyreshus för försäkringspengar än att renovera.

Knarket kom och det blev ännu värre. Var man inte med i ett gäng så dog man, det fanns ingen neutralitet, att stå utanför & välja bort. Man kunde inte röra sig fritt utan att riskera livet, utan man hade ”sitt” område utritat på kartan & that’s it.

Se den. Mycket mindre macho än jag trodde & de personer de intervjuade var väldigt intressanta.

Officiella webbsidan: http://rubblekings.com/
New York Times recension: ‘Rubble Kings’ Recounts a Death That Led to a Gang Truce and Changed the Bronx