Tecken till att det börjar bli vår

Krokusarna börjar äntligen synas. Alltid lika glad när de poppar upp ur jorden, och man vet aldrig var. Överraskning att se dem på den här sidan av huset ut mot vägen.

IMAG2050 IMAG2052

Och jag har varit ute och stampat ner mattor i snön för att göra ren dem innan de göms under gästsängen på kattvinden/kallskrubben. Ja ren och ren, men fräschare blir de efter ett snöbad i alla fall än bara dammsugas och hängas ute i friska luften. Men nu när det börjar bli varmt, det vill säga snön börjar bli blöt, så var det dags att lägga ut Rosa.

IMAG2046

Mormor och morfar har haft den här kofällen så långt jag kan minnas, och i våras hade den blivit fuktig så under vintern så hade den stelnat till och dessutom blivit lite knölig. Så jag bäddade ner henne i fuktiga snön, sen fick hon hänga ute i en timme och sedan lade jag ut henne på golvet med strategiskt utplacerade gjutjärnsstrykjärn.

Om jag minns historien rätt var Rosa en ko som de tyckte var så fin och snäll att när de var tvungna att ta bort henne bestämde de sig för att lämna in skinnet för garvning. Tyvärr är det lite dåligt garvat, fällen är alldeles för tjock så den blir stel och lite knarrig. Men fin är den fortfarande, den har inte tappat något av den blanksvarta pälsen, så nu har jag lagt henne under vardagsrumsbordet.

Då & nu

För exakt ett år sedan såg det ut så här på morgonen. Inte lika farligt idag men det snöar på bra.. blir spännande när man kommer hem från jobbet.
image

PS: Tydligen gick det inget bra att schemalägga från telefonen/appen. Jag tror 3 inlägg blev postade idag istället för utspritt. Hoppsan.

Nu, efter stormen Egon

wpid-imag1708.jpg
Inte att det blev så mycket snökaos som det lät som från början, men nog blåste det rejält. Strömmen blinkade lite & såg på Fortums hemsida att siffrorna rörde sig mellan 410-38 hushåll utan ström i närheten. Det blåste så rutorna skallrade och eftersom det var blötsnö var jag lite orolig för tallarna.. Men det gick bra. Skönt att det blev kallt också, mycket lättare att skotta då. Även om plogkanten var bra packad med is så var ändå snödrivorna ok. Kan och har definitivt varit värre.

wpid-imag1690.jpg

Garageporten protesterade lite när jag öppnade och det förstår jag. Snön tryckte på plus att utsidan var täckt i tunn is/snö. Men vad skönt det är att ha en port som öppnas rakt upp och inåt. De tidigare dörrarna som öppnas utåt hade inte gått att få upp en sån här dag och då står man här med snöslungan instängd.

wpid-imag1704.jpg

Snöslungan är guld värt en sån här dag.

nya kort

Varit ute på en kort liten promenad idag och hittade en traktorväg jag inte lagt märke till tidigare, så det blev lite kort tagna i skuggan från solen 🙂 Avslutandes med lite kort på tulpanerna som poppar upp lite här och var runt husknuten.

blommor till hösten

image

När det börjar bli kallt ute så brukar det ju inte bli fler blommor i rabatten direkt. Men i förrgår så dök den här finingen upp 🙂

Har klippt gräsmattan idag, men var tvungen be pappa om hjälp för kniven vi bytte på åkgräsklipparen var troligtvis skev. Det lät så att man blev döv och klippaggregatet bara skakade. Så, med gamla kniven i igen så funkade det finfint. Tur att hjälp finns så nära <3

Funderingar…

Saker jag vill/behöver/ska göra

 • Klippa enormiska gräsmattan som aldrig slutar växa. Va sjutton har han gött gräsmattan med? Den är hopplös på att växa alldeles för fort.
 • De där plommonen jag skulle göra sylt/marmelad/i madeira? Såg ett mögligt plommon imorse. Gissa hur många fler de gömmer sig i jättehinken? Hoppsan.
 • Alla femtielvatusen äpplen från tre äppelträd? Va fasen ska jag hitta på, kan ju inte göra äppelpaj av allt. Jag vet att jag inte kommer iväg och lämnar iväg dem på mustning, det har jag misslyckats med de 2 senaste åren >:/
 • Äppelmos har jag ingen maskin för.
 • Någon som vill ha äpplen? Rådjuren rensade så fint ett träd i vintras i alla fall. Inga äpplen mosade på våren där inte, medan det andra var som att slida runt i snor när man gick under det. Ska försöka vara bättre på att plocka reda på äpplena innan snön kommer i år (håller tummarna för skruttiga minnet).
 • Slipa fixet och tvätta väggarna med målartvätt. Kanske jag kan måla klart taket i helgen 🙂
 • Matcha väggfärg med köksbänkskivan jag köpte på rea på IKEA. Den var nämligen mönstrad i vitt och lime. Lime blir nog bra ihop med det illblåa där tvättmaskinen står 😉
 • Har blivit av med två stationära datorer så nu ska jag packa ihop Jerker (IKEA möbel för data nördar) och se om lillebror vill ha den som tecknarbord. Annars åker den också ut på Blocket. Har redan lagt ut PAX garderob, NORRBO bänk, BERTBY skåp, MAGIKER tvmöbel och nåt mer… den där lilla svängbara tvmöbeln var det nog. Men faen om jag sålt nåt än. (det var ju det där med tålamod då ja)
 • Efter Jerker flygit ut så kan jag kanske se om jag kan slänga ut mina garderober som följde med kåken och skaffa fler klädställningar/klädrack. Har två just nu från Biltema som är super och IKEA har ju RIGGA.
 • Tillfälligt i alla fall till att jag får det som jag vill ha det. Just nu gillar jag ingenting med de där 80-90tals garderoberna. Dessutom så funderar jag på att göra om gästrummet till mitt sovrum istället… får se vad det blir.  Där vaknar jag inte av plogbilen i alla fall 🙂
 • Insåg när jag var nere i källaren och rotade att det står tre flyttlådor där nere (den ena bör det vara hästar och Sindy/Barbiesaker i, och en är det gamla skolböcker och sånt i, men den tredje?!) Kanske bra idé att rensa igenom det innan vintern kommer och det blir så där rått där nere.
 • Dessutom har jag tre kartonger med VHSband som hålle rpå att säcka ihop. Tippen nästa? Jag har ju ingen VHS spelare att titta på dem med heller för den fick föräldrarna när deras pajade.
 • … den här listan tar nog aldrig slut ju mer jag funderar. Bäst jag slutar här i alla fall.

 

45 påskhelg = äntligen tid över för trädgården

Hoppas alla haft en bra påskhelg än så länge, måste ju säga att det fina vädret gör ju under för ens ork. Jag har hållit på i trädgården sedan skärtorsdags. Dvs eftersom jag  låtit löven från i höstas ligga kvar så är det en massa att kratta undan när man har en så pass stor tomt (oftast en bra sak, vid krattning känns det mest som djuupa suckar). Inklusive att kratta undan alla äpplen som rådjuren missat att käka upp.

Klippa ren busk/blom.. erhh grönt nåntingnånting som egentligen skulle ha gjorts i höstas men blev lite överraskad av snön och orkade inte bry mig när det redan var .. för sent liksom. Och nu måste det döda bort så skotten kan komma fram. Sen så var det ju med träden/grenar som knäckts i vinter och är döda och bara att plocka ner. Stubbar som skjuter skott där jag definitivt inte vill ha sly igen. OSV.

Så, mina händer är lite blåsiga och har träningsvärk och armarna ser lite ut som katten varit framme för det var så varmt att jag glömde bort att ha långärmat på mig när jag rev i hagtornshäcken för att få bort det som dött. Men måste säga att det var helt klart en hit att skotta fri häcken när den fluffiga snön övergick till tungsnö när det blev lite varmare. ”Toppsnön” lägger ju sig som klumpar som gör att hela häcken spretar isär och knäcks. Men den behöver definitivt klippas ner igen men verkar som om jag kan göra det vid midsommar…  Tur det är en häck som växer som ogräs, tacksamt för en nybörjare ;P

Hagtornshäck diskuteras hos viivilla #1

Hagtornshäck diskuteras hos viivilla #2

Har inte tagit några kort med ”finkameran” men här är ett kort från mobilen från torsdagen i alla fall.

Lilla plätten på ovansidan...

44 Summera vintern lite kort

.. fast det är så många bilder jag är sugen på att lägga upp så ska jag hålla mig till bara några.

 

Fast jag måste säga att jag är supernöjd med hur huset har klarat två tunga vintrar utan några större men. Värme inomhus utan att jag blivit utfattig, alla tak på plats (skottade uterumstaket dock i år igen när all snö och is från ”stora” taket rasade ner på det) och inga större men. Några små skavanker har det blivit…

43 Vart sjutton ska jag börja…

Ursäkta ÅRET det tog mig att uppdatera denna

Det har inte hunnits så jättemycket med huset under sommaren (garagenerfarten, uterummet…). Och vintern visade sig vara en minst lika överdjävulsk snörik vinter igen. Ska försöka välja ut några av de flera hundra kort jag har att ladda upp. Har köpt mig en nu kamera, Canon EOS 1000d, och nyss när jag laddade upp den så var det 450 bilder att ladda up. Hoppsan. Flitigt avtryckarfinger. Men fasen så bra bilder den tar trots att jag knappt tagit mig förbi AUTO inställningen på den.

 

Lägger in tre bilder till bara för att krokusarna var så fina och det är himla kul att se något annat än snö och ännu mera snö.