När man börjar titta bakåt i bloggen…

Nu när man håller på och går igenom backup-skivor och filer och gamla foton så  blir jag så sugen på att göra om bloggen. Alla bilder på möbelrenoveringarna är ju så små och nu har jag ju originalen. Och bättre foton på tapeter. Tyvärr saknar jag fortfarande många före och efterbilder på renoveringar i huset på grund av kraschad hårddisk men resten. De kan jag ju göra nåt åt. Likaså behövs kategorierna göras lite tydligare så man hittar nåt. Känner ju att jag inte ens hittar saker själv emellanåt och då är det skruttigt. Skärpning!

img_7417-1
Foto från 2012, innan jag renoverade de här stolarna köpta på en loppis

Och sen funderar jag på att göra en helt ny blogg angående vår resa till Hawaii. För att det ska bli lättare för de hemma att följa och för att det ska bli lättare att uppdatera… Återkommer i frågan.

Nya möbelinköp

Umm, apropå möbeln jag åter nämnde i förra inlägget så kan jag nämna att det blir grön. Jättegrön. Men jag ska inte visa den förrän den är helt klar så det får ni vänta lite på. Jag glömde nämligen att det saknades fötter till baksidan. Att skåpet hade slagsida tänkte jag inte på när jag kröp runt den på garagegolvet – det blev en helt annan femma att ha den i vardagrsummet med den lutningen. Så, måste såga slipa och sen måla fötter innan den är klar att visas upp och ställas helt på sin plats.

Istället så visade det sig att en av de största secondhandbutikerna i stan stänger ner. I alla fall som situationen ser ut nu. Så de hade 75% på hela butiken, vilket um… Var helt livsfarligt för min del. Jag försökte låta bli att köpa nåt men sen stod den där. Soffan. Och stolen. Soffan har tydligen stått på Stadshotellet här i stan på 1800-talet och jag misstänker att en inte har blivit renoverad sedan dess. Sidentyget har flytit ut (antagligen blivit blött) och är rejält slitet på sina ställen. Men resårerna såg fina ut och den kändes helt ok att sitta i.
IMAG2707

Och sen blev det fotöljen som jag sneglat på i flera dagar, påminner om den här jag redan renoverat fast mindre. Den är riktigt ful i tyget och smutsig men fina resårer och sadeljord och bra sits. Hoppas jag klarar mig med att bara byta tyget och yttersta stoppningen. Och så slank det med en liten 2-lådors byrå i kurbits (som jag inser nu jag missade ta kort på. Får visa upp den en annan dag).
IMAG2711

Sen en liten fråga, om någon har något bra tips på var man kan leta möbelstämplar? Detta gäller stolen i ett härligt ljust träslag, björk? Med lite mönster i, inte riktigt så mycket som masurbjörk brukar vara men sån koll på det har jag inte. Undersidan på sitsen är sadelgjord men jag tror inte det gömmer sig resårer under utan bara tjock stoppning tror jag. Den är lite annorlunda flätad under – i ramen, som om man har virat korgvide runt träramen på stol sitsen. Jag måste ta en bild och visa för att förklara tror jag.

Har tittat i de Torsten Sylvén böcker vi har på bibblan. Jag har Googlat men hittar bara referenser till skumma bolagsaffärer när jag söker på PhCN. Provade söka på Philip CN men ingen tur. Hon jag köpte den av kunde inte säga var den kom ifrån, vilket jag kan förstå med de mängder prylar hon har/hade.
IMAG2693

nytt projekt, nyrokoko stol

engångsfåtöljen
engångsfåtöljen

Innan jag lägger upp bilder på mitt senaste möbelprojekt så skulle jag ju självklart ha lagt upp bilder på hur fin engångsfåtöljen blev när den blev klar. Men jag sitter så bekvämt i den just nu att jag orkar inte kliva upp och krångla fram kameran, och en sladd. Och sen överföra det till laptopen. Ska försöka fixa det i helgen i alla fall.

Så här ser det senaste ut som är lite mer en förnäm stol (nyrokoko..ish), för nu får det räcka med fåtöljer hur fina de än är. nya stolsprojektet Det börjar bli ont om plats. Stolar däremot behöver man alltid fler av. Heh 😉 Jag plockade ner 3 pinnstolar från föräldrarnas vind förra veckan, sen har jag ju 2 stolar jag köpte på loppis i somras för 10:- styck som jag inte renoverat än. Så nu har jag 5 stolar att pyssla med i vår, så fort jag kan stå ute och slipa. Gjorde missen med de 4 stolar som följde med huset att slipa dem nere i källaren. Host. Inte att rekommendera, slipdamm är hopplöst. Sen får vi se om jag vill måla och i vilka kulörer det skulle bli, är hemskt sugen på att leka med 50-tals pasteller och måla dem i olika färger.

På collaget bredvid syns hur bra min senaste lektion gick. Det vill säga att när jag skulle börja med ”limpan” som är toppen av ryggstödet så insåg jag fort att den spruckit rakt igenom. Det var bara att plocka loss en bit. Suck. Det var andra gången den sprack för mig, och det blev lim och tving och försöka hitta andra saker att göra tills nästa vecka. (Första gången var en bit av själva ramen, yttre skiktet lossnade när jag skulle spika fast sadelgjorden). Det blir väl så kanske när en stol är över hundra år gammal men inte roligt alla gånger.

Hann i och för sig göra klar en arbetskompis äppelstolssits. Men det är två små detaljer jag märkte först när jag satte tillbaka sitsen i stolen efteråt, jag kanske måste ändra om. Beror på hur de ser detaljerna.

fästa nitar i skinn till stolsryggens "limpa"
fästa nitar i skinn till stolsryggens ”limpa”

Istället fixade jag med nybeställda nitarna. Så himla snyggt det blev, nu vill jag bara fortsätta nita allt.

Imorgon hoppas jag på finväder för jag ska vara valpvakt plus att gården har äntligen smält fram och i och med det en massa som måste göras. Häcken har tagit mycket stryk i vinter och såg att träden har fällt stora grenar av tyngden.

 

 

Lite mer jobb på engångsfåtöljen, lektion 4

bild på kroll och tättslagen juteväv
bild på kroll och tättslagen juteväv

Senaste lektionen så jobbade jag med att lägga på kroll eftersom jag hann göra klart lektionen innan med att sy på ett lager juteväv. Fast det heter egentligen inte juteväv utan entränning, men det är som gles juteväv.

På den syr man sedan (på min fotölj – beroende av yta så klart) tre rader med tre lösa öglor som man sedan använder till att fästa krollen med.

Efter det är det dags för ett lager tättslaget juteväv som man viker in och fäster runt kanten.

bild på hur man inte ska fästa tättslagna juteväven
bild på hur man INTE ska fästa tättslagna juteväven

Där fick jag göra om (se ovan), för jag hade glömt att man skulle vika in alltihop, ungefär som när man bäddar sängen och viker lakanet under. Och sen spika (dvs använda häftpistolen) ner det i vikt dubbellager. Se nedan.

närbild på fastspikade kanten, såsom det ska se ut
närbild på fastspikade kanten, såsom det ska se ut

så här fint ska det alltså se ut

Efter att man sytt som i .. en fyrkant inuti en fyrkant (se ovan) så drar man efter allt eftersom och dubbelkollar att man fått en bra jämntjock yta. Man kan behöva peta runt i krollen med ett vasst instrument som jag inte heller kommer ihåg vad det heter nu. Men det påminner om en smal virknål i storlek, fast spetsig som en nål.

Efter det är det dags för snören igen i tre rader med tre öglor för att stoppa tagel i. Men det får vänta tills nu på torsdag för det hann jag inte med.

Efter lektion 2 hatar jag engångsfåtöljen lite mindre

Då har man jobbat lite till med den där fåtöljen som var ihoplimmad och spikad till tusen och eftersom det gick riktigt bra så… blir man lite förlåtande 😉 Spikade sadelgjord och snörade ihop resårhuset idag, och trots att jag glömmer gång på gång hur knutarna ska knytas så blev jag nöjd.

PS: testar att blogga m WordPress Android appen idag och risken finns att bilderna blir ett enda sammelsurium…

När möbelprojekten krånglar och lim och spik är ivägen

Alltså, ibland funderar jag hur jag lyckas. Den här gången gällde det alltså fåtöljen jag tog med mig på möbelrenoveringskursen. Den här som påminde om en variant av en Alvar Aalto fåtölj med gung i. Det som jag trodde skulle vara lite svårt pga hur tyget var ihopsytt. Mh mm.

Inte riktigt då, det visade sig att hela fåtöljen var ihoplimmad, som om det redan från början var tänkt att bara vara en engångsfåtölj. Och det tog ett tag innan vi fattade varför det inte gick att få bort ”gungramen”, alltså fötterna och armstöden sitter ju ihop som en träram som ger fåtöljen ett skönt gung. Undersidan av fåtöljen fanns det ju skruvar så det var ju lätt, men armstöden då. Vi letade skruvar, tänkte att den kanske var satt med träskruv eller nåt för fastlimmad kunde den ju bara inte vara. Man kunde ju inte vara så dum när de gjorde den att de klädde framsidan, spände tyget medan man satte i armstöden, spikade ihop bakstycket/skivan och sen fäste tyget sist. Jag menar, hallå. Idiotiskt.

Men jodå, så var det. Så för att kunna klä av stolen slutade det med att vi fick bryta loss armstöden. Det ena gick sönder lite men det går att limma. Vid det här laget var jag osäker om jag skulle fortsätta eller slänga allt på tippen. Men det var ju timmar kvar på lektionen så det var bara att testa och se än att sitta och rulla tummarna. Dra ur spik i massor (har aldrig sett så mycket spik i en fotölj, sån helvetes träningsvärk jag fick i näven efter den där tången) och bända lite så fick jag till slut av ryggen. Den var också fastlimmad som ett extra plus.

Sen var det bara att slita loss allt i sitsen också, sadelgjorden och resårerna var så skruttiga att det var bara att slita bort allt och börja från början. Tog inget kort på det sista men den blev en ynka liten ram kvar bara. Det som var lite kul, och som jag sparat, är att säckväven som satt ovanpå resårerna är en återvänd säck: ”Fine granulated […]. Made in Czechoslovakia. 8? per 100kg”. Av en hundrakilos säck socker antagligen.

Jag testar och ser vad det bli, men det känns inte som om jag kommer att lägga ut några större pengar på flashigt tyg och sånt på den här. Grundkvalitén gjorde mig inte direkt överlycklig och det känns inte som om det är värt det. Men den är bekväm och jag lär mig ju saker hela tiden så det ska ändå bli spännande att se vad det blir när det blir klart.

Nästa möbelprojekt

Hmm. Nu hade ju jag planerat att ta med mig den här stolen/fåtöljen på kursen men insåg idag att den verkar betydligt krångligare än jag trott. Så för säkerhets skull så tar jag med mig två stolsdynor också och så får jag fråga min lärare vad han tror. Jag började med att slita av tyget på stolen ikväll och insåg att det var inte så mycket spänt runt stolsramen som att det var ditsytt. Och då kanske jag måste spara tyget som en mall och akta mig att inte förstöra tyget som redan är väldigt skört. På bilden syns bl.a. ”öronlapparna” på fåtöljen/stolen.

Det kanske är svårt att se men försökte ta kort så man ser sömmarna här.

Så, började att jobba med stolsdynorna istället och plockade rent dem.

 

Renoverad gungstol

Så, igår var jag duktig och lade upp bilder på fotöljen, #3 av mina möbel renoveringar så nu är det äntligen dags för #2. Gungstolen som jag också ärvt, lika osäker på år här med men den här hade i alla fall en stämpel. SMI 503 och som jag förstått står det för Sveriges Möbelindustriförbund. Vilket inte hittills har get mig något år eller så. Jag får läsa på lite till, det är ju det som är fördelen med bibliotek – det finns en massa källor att leta i.

Sveriges Möbelindustriförbund (SMI) grundades 1915 för att bilda en enad front mot möbelhandlarna och skapa bättre betalningsvillkor. Förbundets spännande historia beskrivs här, från grundandet till 2002 då de gick samman med Trä- och Möbelindustriförbundet i sektionen Svensk Möbelindustri.
~ 100 år med svenska möbler. Från snickeri till möbelindustri

Före:

Efter:

och samma som förra gången – en massa fler bilder som visa förändringen steg för steg om man klickar för att läsa mer. Kan även tydligt se hur gungstolens tyg har blekts med tiden.

Tack till Alf Pallin och SV för en superbra kurs

Renoverad (art deco) fotölj

Det var länge sen nu när jag lovade att lägga upp bilder på möblerna jag jobbat med på tapetserarkursen. Nu är det dags för ytterligare en termin (min sista. Om jag inte har tur och det inte är någon kö för intagningen av nästa säsong dvs) och jag har inte lagt ut bilder på mina två senaste uppfixade möbler. Jag får ju skämmes.

Så möbel #1 kan ni alltså se här. Efter det var det gungstolen, och jag ska leta fram lite kort på den också. Har vi tur ligger de inte på den pajade hårddisken… där typ 100% av alla mina renoveringsbilder från huset ligger. Faen är bara förnamnet vad förbannad jag blir av bara tanken att det kanske inte går att fixa. Nåja, åter till möbler. Möbel #3 är … en sorts fotölj. Jag har faktiskt inte en aning vad modellen heter. Vet bara att den är antagligen 1950-60 -talare. Ärvd efter min mormor, som i sin tur ärvt den av sin mamma.

Före:

 

Efter:

En hel hög bilder till som visar förändringen och detaljer

Ifall ni funderar varför jag slängt in ett kort på spackelspaden så är det för att det var fynden i fotöljden när jag rev bort tyget.

Tack till Alf Pallin och SV för en superbra kurs 😀